Blog

Datacenter

Zes manieren om je backup-kosten te reduceren

4 nov 2016

Vrijwel iedereen weet dat het maken en bewaren van een backup-kopie geld kost. Dat je niet zonder een backup kan weten we ook, we willen tenslotte geen data verliezen. Laten we eens kijken hoe we dit nu wat minder belastend kunnen maken.

Duncan van Wijk door Duncan van Wijk

Backup of archiveren?

Als eerste wil ik graag wat terminologie uitleggen. Er is backup en je hebt archivering. Het verschil tussen beide is niet algemeen bekend, maar eigenlijk vrij eenvoudig. Een backup is een kopie van je productiedata opgeslagen op een andere locatie. Een archief is een kopie die niet meer in de productieomgeving aanwezig is. Kortom, een backup maak je met een ‘copy‘ en een archief maak je met een ‘move’.

Het archiveren is op zich al een manier om kosten te reduceren, omdat het goedkoper is om de data uit de productieomgeving te halen. Zo is er minder opslagruimte nodig die voor het bewaren van archief vaak erg prijzig is. Indirect reduceer je de kosten doordat de data niet meer mee wordt genomen in het maken van de backup. Waar het eigenlijk allemaal om draait is het reduceren van de hoeveel data van de backup-kopie. Door de hoeveelheid data te verminderen, reduceren we daarmee de kosten. Of het nu gaat om een archief of backup, de volgende manieren zijn voor beide van toepassing.

Data filteren

Misschien wel de meest simpele manier van kostenreductie is het zorgvuldig kiezen van de data die je wilt bewaren. Er zijn natuurlijk wetten die bepalen wat je moet bewaren, maar hoofdzakelijk bepaal je dit zelf. Nu kan het erg tijdrovend zijn om alle data minutieus te bestuderen en te kwalificeren. Gelukkig kunnen we daarbij vaak geholpen worden door software. De filteroptie is daar een goed voorbeeld van. Door middel van filtering kan je bepaalde data meenemen in je backup of juist eruit filteren.

Backup-retentie

Hoe lang bewaar je de backup? Wederom zijn er wetten die het één en ander voorschrijven, maar verder is het weer iets wat je zelf bepaalt. Twee weken een dagelijkse backup, vier weken een wekelijkse backup, een half jaar een maandelijkse backup en dan de jaarlijkse backup vijf jaar bewaren. Een schema wat niet heel erg uitzonderlijk is. Door kritisch te zijn in hoe lang data bewaard moet worden en hoeveel kopieën je nodig hebt, kun je de hoeveelheid data die je moet opslaan beperken en daarmee je opslagkosten reduceren.

Data compressie

Deze techniek is ook goed te gebruiken in het reduceren van je data. Door data te comprimeren verminder je het volume aan data en daarmee de hoeveelheid data die je moet bewaren. Het comprimeren van data kost wel resources, maar gezien het aantal en de huidige specificaties van de CPU’s die we gebruiken, lijkt me dat geen probleem.

Data deduplicatie

Deduplicatie is ook een techniek die veel gebruikt wordt om de hoeveelheid data terug te brengen. Door de data goed te bekijken kan met deze techniek een blok data die meer dan eens voorkomt, teruggebracht worden tot één kopie met meerdere verwijzingen naar dit blok. Niet alleen backup-data wordt op deze manier gereduceerd, maar deze techniek wordt ook veelal gebruikt om de hoeveelheid productiedata te reduceren.

(Back)Up-to- date

Door mee te gaan met de techniek kan je ‘meer met minder’. In het geval van backup kan je hier biijvoorbeeld een link maken met de LTO-tapes (Linear Tape-Open). In 2012 kregen we te maken met LTO-6: 2,5 TB per tape opslag. In 2016 werd dat meer dan verdubbeld naar 6TB per tape met LTO-7. Dit betekent dat je minder tapes nodig hebt en dus minder kosten.

Verschuiving backup-verantwoordelijkheid

Als laatste punt wil ik graag de verantwoordelijkheid voor het maken van de backup benoemen. De IT-afdeling wordt steeds meer gezien als een afdeling die de business ondersteunt. Het kan zo zijn voordelen hebben wanneer de backup als interne service wordt aangeboden aan de afdelingen in het bedrijf. De kwalificatie van de data, welke bewaard moet worden en voor hoelang, kan zo overgelaten worden aan de personen die de data ook daadwerkelijk gebruiken en eventueel willen restoren. Door het eenvoudig faciliteren van de backup als interne service wordt de IT-afdeling niet meer belast met, de vaak nogal tijdrovende taak, het beheren van de backup-data. Zo houdt de IT-afdeling tijd over voor andere zaken.

Het gaat niet alleen om kosten. Het terugbrengen van de hoeveelheid data in de backup heeft meer voordelen. Om de data op te slaan zijn er resources nodig, fysieke ruimte, tapes, disks, energie. Door minder data op te slaan zal er dus ook een mindere belasting op het milieu zijn. Een win-win situatie in mijn optiek.

Ik hoop met deze informatie jullie een aantal eenvoudige handvatten te hebben gegeven, waarmee je backup-data reductie kan realiseren en daarmee aan kostenreductie kan doen. En tevens ook nog eens goed bezig bent voor het milieu.

Geïnteresseerd?

Duncan van Wijk
Neem contact op met onze specialist Duncan van Wijk

Duncan van Wijk is Datacenter Consultant bij Telindus. Na jaren als trainer gewerkt te hebben op het gebied van data storage en backup is Duncan inmiddels al een flinke tijd werkzaam als consultant. Zijn technisch inhoudelijke kennis stelt hem in staat om problemen snel te herkennen en met een oplossing te komen, zonder daarbij het overall-plaatje uit het oog te verliezen. Duncan is klantgericht en denkt niet vanuit één antwoord, maar combineert liever meerdere antwoorden om tot de optimale oplossing te komen. Daarbij kijkt hij het liefst over grenzen heen. Misschien komt dit wel voort uit zijn liefde voor muziek, concerten en festivals. Hierin is zijn smaak namelijk ook grensoverschrijdend.

geen reacties
Plaats een reactie