Blog

Red de aarde met technologie

16 jan 2019

Er is veel mis op deze aarde. Als we enkel het nieuws volgen, zou je denken dat we met zijn allen op weg zijn naar het einde. Ik ben het daar niet mee eens. Ik geloof namelijk dat technologie ons helpt om deze aarde in tact te houden. Daarmee zijn we al verder dan menigeen denkt.

Ruud Oude Maatman door Ruud Oude Maatman

In deze blog zal ik drie voorbeelden geven waaruit blijkt dat technologie op dit moment al de aarde verbetert. Of zoals de rubriek op Sublime FM: dit is het nieuws van de vooruitgang.

Zelfvoorzienend in energie

Iedereen heeft energie nodig. Hoe sneller landen zich ontwikkelen, hoe meer energie er nodig is. Op dit moment gaat dit ten koste van het milieu. Tevens nemen de energieprijzen, gestuwd door de toenemende vraag, enkel toe. Tenminste dat is wat de media ons veelvuldig vertelt. Technologie, in dit geval in de vorm van zonnepanelen en blockchain, geeft ons de mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden. In een buurtcoöperatie (zie Zonnecoöperaties in NL) wekt de buurt gezamenlijk duurzame stroom op. Het lokaal verhandelen van de energie wordt bijgehouden met blockchain technologie (pilot), waardoor iedere deelnemer krijgt waar hij recht op heeft. Je bent niet meer afhankelijk van een monopolist die energie opwekt, je hebt de administratieve handelingen (lees: tijd en kosten) overbodig gemaakt en tegelijkertijd heb je zowel de buurt als de wereld geholpen. Het mooie van deze initiatieven is dat ze ook perfect te gebruiken zijn in minder ontwikkelde landen, waar ze dus ook niet de beschikking hebben over een energienet zoals wij dat hebben. Daardoor stimuleert deze technologie hen te ontwikkelen en daarmee hun leven te verbeteren.

Koraal redden met autonome drones

Dat de ontwikkeling van de mensheid een zware wissel trekt op het milieu is bekend. Eén van de gevolgen is dat door de stijgende temperatuur van het zeewater, het koraal verdwijnt. Om dit te voorkomen dienen we de opwarming van de aarde te stoppen, maar daar helpen een handjevol landen niet bepaald bij. Een voorbeeld van een technologie die hier wel een positieve invloed op heeft, is de autonome drone technologie (Koraal stimuleren met onderwater drone). Deze helpt om de groei van koraal te maximaliseren. In eerste instantie door het koraal te monitoren en te beschermen tegen koraal etende vissen. Vanaf eind november gaat de drone nog een stap verder door bevruchte eitjes zelfstandig te planten. Koraal kan zich hierdoor 100 keer sneller verspreiden (1500 m2 per uur dat ze worden ingezet), bovendien kan daarbij gemikt worden op beschadigde delen van het rif, waarmee het herstel wordt versneld. In dit voorbeeld wordt de technologie dus vooral ingezet om grotere schade aan onze planeet te voorkomen.

Een huis voor iedereen

In Nederland wordt veelvuldig geklaagd dat we te weinig woningen hebben en dat er structureel te weinig nieuwe woningen worden gebouwd. Wanneer er nieuwe woningen worden gebouwd, dan duurt de oplevering ook nog eens verschrikkelijk lang. Alle landelijke media hebben dit jaar het voorbeeld in Eindhoven aangehaald waar vijf 3d-geprinte huizen vanaf 2019 bewoond gaan worden (Project Milestone). Deze huizen worden volledig op maat gemaakt en kunnen bovendien aanzienlijk snel opgeleverd worden. ICON is in staat om 200 keer sneller een huis te produceren ten opzichte van traditionele technologie. Zij produceren namelijk een huis in 12 tot 24 uur! En dat voor slechts $10.000 (de verwachting is dat dit nog zakt naar $4.000)! Het plan van ICON? Een hele wijk printen in El Salvador voor mensen die echt een stevig huis nodig hebben en dit normaalgesproken niet kunnen betalen. Deze technologie maakt het mogelijk om iedereen ter wereld een betaalbaar huis te bieden. Bovendien maakt de technologie het mogelijk om zelfs na een grote natuurramp in recordtempo nieuw onderdak voor de slachtoffers te bieden.

Wat kan er dan nog meer?

Bovenstaand zijn slechts drie voorbeelden waarom ik denk dat technologie gaat zorgen voor een betere wereld. Technologie zorgt daarbij niet alleen voor een betere wereld, maar biedt ook tal van mogelijkheden om de business op de kop te zetten. Ben je benieuwd naar wat technologie nog meer kan betekenen? Laat je dan eens inspireren in ons Inspiration Center.

Geïnteresseerd?

Ruud Oude Maatman
Neem contact op met onze specialist Ruud Oude Maatman

Ruud Oude Maatman is Portfolio Manager bij Telindus en richt zich op het ontwikkelen van het Telindus dienstenaanbod voor de korte en middellange termijn. Vanuit zijn business en IT-achtergrond haalt hij zijn energie uit het optimaal combineren van de beide werelden. Ruud is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde. Hij houdt ervan om de omgeving, zichzelf en de status quo uit te dagen en gelooft dat je op deze manier meer kunt bereiken. Ruud heeft altijd op het snijvlak van business en IT gewerkt en heeft daarbij ervaring opgedaan als consultant en Agile Project Manager. In zijn vrije tijd kun je hem in de kart, op ski’s en hardloopschoenen vinden.

2 reacties
Plaats een reactie
Ruud - 13 februari 2019

Goed om te horen en natuurlijk, geen probleem.

Johnny - 12 februari 2019

HalloIk gebruik alleen fotovoltaïsche energie. Ik voel me er goed bij. Geweldige blog! Kan ik gebruik maken van een fragment van jouw blog? http://Www.wiebelter.info/blog