Blog

Connectivity Datacenter

Meer bandbreedte is niet altijd de oplossing

22 jan 2019

Vaak stel ik de organisaties waar ik kom de vraag hoe hun WAN eruitziet. Hoeveel bandbreedte hebben ze? En misschien nog wel belangrijker: hoeveel bandbreedte is er daadwerkelijk in gebruik? Op die eerste vraag krijg ik vaak snel een antwoord. Op die tweede vraag bijna nooit. In deze blog ga ik hier dieper op in.

Alexander van Wonderen door Alexander van Wonderen

Wat doen anderen?

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten hoe je het doet ten opzichte van andere organisaties. Om hier een beetje een beeld van te krijgen, heeft het CBS een aantal mooie statistieken gepubliceerd over de internetverbinding van bedrijven. Zo is te zien dat bedrijven met 50 tot 100 medewerkers vaak een internetverbinding hebben tussen 30-100 Mbit en dat bedrijven met meer dan 100 medewerkers meestal meer dan 100 Mbit hebben. Toch zegt de hoeveelheid weinig over wat er daadwerkelijk gebruikt wordt en dus nodig is.

Wat heb je nodig?

Bij de loodgieter lekt de kraan ook. Mijn eigen (thuis)situatie is hier ook een goed voorbeeld van. Ik gebruik van mijn 200 Mbit-verbinding thuis slechts een fractie. Zelden gebruik ik meer dan 10 tot 20 Mbit. Om hier inzicht in te krijgen zijn er tools die helpen te berekenen hoeveel bandbreedte je ongeveer nodig zal hebben. Een voorbeeld hiervan is de bandbreedtecalculator van VTM. Als je deze calculator gebruikt, is te zien dat een bedrijf met 50 werknemers ongeveer 90 Mbit nodig heeft. Dat komt overeen met de statistieken van het CBS. Toch blijft dit een schatting. Aangezien ik een techneut ben, wil ik het liefst precies weten hoeveel er gebruikt wordt.

Meten is weten

Om een precies beeld te krijgen van het verbruik is meten de enige oplossing. Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een SD-WAN-oplossing dan kan dat helpen om inzicht te krijgen in het gebruik. Een SD-WAN-oplossing brengt al het verkeer in kaart dat over het WAN verstuurd wordt. Bovendien kan het veel details geven over hoe de bandbreedte wordt gebruikt. Welke dagen wordt er veel of weinig brandbreedte gebruikt? Welke applicatie gebruikt de meeste bandbreedte? YouTube of Salesforce? Welke gebruiker(sgroep) gebruikt veel bandbreedte? Al deze vragen kun je eenvoudig beantwoorden na het uitvoeren van een meting.

Naar de cloud

Een hele belangrijke factor om rekening mee te houden als het gaat om het WAN, is de cloud. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van SaaS-applicaties of eigen applicaties verhuizen naar een private of public cloud. Dit zorgt voor een grote toename van de druk op je WAN. In mijn vorige blog schreef ik hier al over.

Prioriteit en beschikbaarheid van applicaties

Stel je gebruikt een SD-WAN-oplossing. Dan heb je de mogelijkheid je beschikbare bandbreedte te verdelen tussen de applicaties. Zo kun je je bedrijfskritische applicaties voorrang geven boven minder belangrijke applicaties zoals YouTube of ander webverkeer.

Omdat je steeds afhankelijker wordt van je WAN voor je bedrijfskritische applicaties, is het ook belangrijk om de robuustheid en dus de redundantie van je WAN te verhogen. Een SD-WAN-oplossing kan een applicatie naadloos overschakelen naar een tweede WAN-verbinding als de eerste een storing heeft.

Concluderend kun je stellen dat meer bandbreedte niet altijd de oplossing is. Het is belangrijk om eerst goed het gebruik van je WAN te analyseren. Zorg dat je alles uit de beschikbare bandbreedte haalt. En als dat niet toereikend is dan kun je natuurlijk altijd meer bandbreedte afnemen.

Geïnteresseerd?

Alexander van Wonderen
Neem contact op met onze Connectivity- specialist Alexander van Wonderen

Alexander is Pre-sales Consultant Optical bij Telindus. Gedreven door zijn passie voor techniek volgt hij de laatste ontwikkelingen op optisch gebied op de voet. Alexander heeft diepgaande technische kennis opgedaan door zijn ervaring in de ontwikkeling van optische en carrier-ethernet-apparatuur. Met veel plezier en enthousiasme gebruikt hij zijn kennis en ervaring om de wensen van klanten om te zetten naar passende ontwerpen. In zijn vrije tijd is Alexander te vinden op de tennisbaan of op de bank, waar hij een van de laatste tv-series kijkt.

geen reacties
Plaats een reactie