Blog

Datacenter Security

De langverwachte Nutanix 5.5 release

11 jan 2018

Vorige week kwam de langverwachte 5.5 versie van Nutanix uit. In deze blog zal ik de hoogtepunten van die release samenvatten. Daarnaast zal ik proberen uit te leggen waarom een Hyper-Converged infrastructuur voor nagenoeg elke omgeving een goede oplossing is. Waarom Hyper-Converged? Wat was ook alweer het voordeel van deze nieuwe manier van infrastructuur bouwen? Eigenlijk is het heel simpel. De IT-beheerder wil anno 2017 niet meer bezig zijn met het bijwerken van de zoveelste patch van VMware ESXi, een benodigde upgrade van de storage-omgeving of die belangrijke update van het monitoring packet, met alle gevolgen van dien. Hyper-Converged is zoals de naam al zegt de hypervariant van een Converged infrastructuur.

Pascal de Wild door Pascal de Wild

Eenvoud in beheer
Daar waar een Converged infrastructuur de beheerders al hielp door te voorzien in een gezonde matrix, gaat Hyper-Converged nog een stap verder. Alle beheer vindt plaats vanuit één centrale interface. En om het nog makkelijker te maken is dat bij voorkeur een HTML5-interface, zodat die ook op de iPad thuis vanaf de bank aan te sturen is. Eenvoud in beheer, dát is Hyper-Converged. In principe maakt het niet meer uit welke hardware er onder zit of welke hypervisor er gebruikt wordt, als het maar werkt. En alles zit nu in één interface inclusief monitoring. Bovendien zijn er een aantal mooie nieuwe features die het af maken.

Netwerkvisualisatie en segmentering
Voor mij is het grootste nieuws de intrede van netwerkvisualisatie en segmentering in AHV 5.5. In de centrale web-interface, die de Nutanix-software al sinds jaar en dag heeft, is het nu ook mogelijk om de netwerksegmentering en zelfs microsegmentering in te richten. Ook hier staat de eenvoud weer centraal en is er dus een One-Click-versie gekomen. In het web-interface is het mogelijk om het volledige pad van het netwerkverkeer inzichtelijk te krijgen, inclusief de poorten op de switches. Ook kunnen de netwerkflows zichtbaar gemaakt worden, om zo een goede policy te definiëren voor de diverse virtuele machines.

Automation in het netwerk
Een stuk automation op deze nieuwe netwerklaag maakt het mogelijk om automatisch een fysieke netwerkpoort te configureren met bijvoorbeeld de juiste VLAN-tag. Zo voorkomt men dat een virtuele machine verplaatst wordt naar een host met een verkeerde configuratie op de switchpoort en daarmee geïsoleerd wordt. Maar belangrijker is dat bij het verwijderen van de VM van een host, indien nodig ook het gewenste VLAN-tag op de switchpoort opgeruimd wordt. Op die manier verkrijg je een veiliger netwerk. Win-win dus, want minder foutgevoeligheid en meer veiligheid. De microsegmentering wordt ook via de Prism-web-interface geregeld, met eenduidige weergaves van de diverse flows in het netwerk. ‘Mail praat met productie’, ‘Test praat niet met productie’, ‘Beiden mogen naar het internet’ en ga zo maar door.

Near-Sync-replicatie
De tweede belangrijke wijziging met Nutanix OS 5.5 is de Near-Sync replicatie. Waar in het verleden de keuze gemaakt moest worden tussen Metro-Availability (RPO=0)-synchronisatie of een asynchroon schema van maximaal één keer per uur, kan nu een Near-Sync-replicatie schema aangehouden worden. Hiermee kan naar een zeer lage RPO gewerkt worden, zonder de bijkomende nadelen. Waar een RPO van 0 vaak inhoudt dat er ook serieuze (kostbare) eisen aan het tussenliggende netwerk gesteld worden, kan met Near-Sync op nagenoeg elk netwerk een lage RPO verkregen worden. Een replicatie van één keer per minuut, met incrementele ‘lightweight’ snapshots. Uiteraard moet het tussenliggende netwerk alle datawijzigingen wel kunnen verwerken, maar de round-trip-tijd heeft geen impact meer op de snelheid van de virtuele machines in productie. Dit is een grote stap voorwaarts, want voorheen moest hier uitgeweken worden naar een third party tool.

Nutanix Calm
Daarnaast is een van de andere spraakmakende aankondigingen die van Nutanix Calm. Een goed begin voor een mooie orkestratie-omgeving, ingebouwd in de Prism Central-interface van Nutanix. Er is geen beperking opgelegd voor deze versie en de eerste 25 virtuele machines die met Calm worden beheerd zijn zelfs gratis. Leuk om even mee te spelen dus. Maar wat krijg je dan? Het eenvoudigste is om Calm te vergelijken met de App Store of Play Store op de mobiele telefoon. U wilt graag een basis LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) stack?  Deze is te vinden in de Calm Marketplace. Uitrollen van deze omgeving is een kwestie van aanklikken, een paar basis gegevens opgeven en werken!

Windows 2016 ondersteuning
Uiteraard is de ondersteuning van Windows 2016 ook een belangrijke, maar die was wel te verwachten en is op zich niet baanbrekend. Met deze ondersteuning kunnen diverse omgevingen toch de overstap maken naar Nutanix, waar dit eerst nog een showstopper was voor een aantal bedrijven. Hiermee wordt de lijst met ondersteunde hypervisors nog verder uitgebreid. Naast de al aanwezige VMware ESXi, XenServer, Windows 2012 en het eigen AHV dus nu ook de meest recente Microsoft-telg erbij.

AHV Turbo
En de laatste, maar zeker niet de minste, aankondiging is AHV Turbo. Kort door de bocht is dit een nieuw data pad wat genomen kan worden. Het maakt gebruik van RDMA (Remote Direct Memory Access), om remote het geheugen van een andere machine aan te spreken. Dit zonder de CPU of het OS van de andere machine nodig te hebben. Je kunt je voorstellen dat dit hoge doorvoer en lage latency geeft. Dit gaat tot zelfs 30 procent lagere latency bij het wegschrijven van data. Het is een volledig nieuw IO-subsysteem, en kan op dit moment alleen nog door AHV (Nutanix haar eigen Hypervisor) gebruikt worden. Een mooie aankondiging, waarbij testen met zelfs 1 miljoen IOPS in één virtuele machine gerealiseerd kunnen worden.

Opschudding in de HCI-wereld
Al met al, de nieuwe versie van het Nutanix OS zorgt weer voor de nodige opschudding in de HCI-wereld. Want Hyper-Converged blijft voorlopig nog wel even. En met dit soort verbeteringen wordt het beheer nog eenvoudiger en worden organisaties en bedrijven hiernaast nog meer geholpen met een betere IT-omgeving.

Geïnteresseerd?

Pascal de Wild
Neem contact op met onze specialist Pascal de Wild

Pascal de Wild is Pre-Sales Consultant in het Telindus Datacenter team. Met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwerpen, inrichten en onderhouden van diverse datacentra bij de grotere transport- en mediabedrijven is Pascal bij klanten een graag geziene gast. Door een gespreide kennis over networking, compute, security en het zwaartepunt op storage heeft hij een totaalbeeld van een gewenste omgeving. Bij Telindus is hij onderdeel van het Datacenter team om voor klanten een passend advies uit te brengen. In de avonden en in het weekend is Pascal vooral bezig met zijn hobbies golfen en het rijden in oldtimers.

geen reacties
Plaats een reactie