Gemeente Lelystad kiest strategische partner voor storage en service

Uitdaging

Een schaalbare oplossing die ook de performance verbetert

Oplossing

NetApp MetroCluster, Telindus onderhoud en service

Probleem

Verouderde storage-omgeving met onvoldoende mogelijkheid voor groei

Resultaat

– Schaalbare storageomgeving
– Verbeterde performance
– Klaar voor toekomstige groei
– Voldoen aan business-eisen
– Strategisch partnership

Case
Omdat de storage-omgeving was afgeschreven en niet meer voldeed aan de eisen voor capaciteit en performance, ging de gemeente Lelystad op zoek naar een nieuwe oplossing. Op basis van een Europese aanbesteding kwam Telindus als beste uit de bus. De gemeente koos voor een nieuw NetApp MetroCluster en een strategisch partnership met Telindus voor storage en service. Naast de technische eisen, waren proactief meedenken en adviseren de belangrijkste voorwaarden voor de samenwerking. Daarnaast moest de oplossing schaalbaar zijn en de performance verbeteren.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Lelystad zich op het gebied van digitalisering ontwikkeld van een snelle volger tot een voorloper. Er wordt veel gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Waar de IT-afdeling voorheen veel zelf bouwde en ontwikkelde, wordt nu steeds meer samengewerkt met leveranciers. Technieken worden steeds complexer en volgen elkaar snel op. Bovendien beschikt de IT-afdeling niet over voldoende werknemers om alles zelf te kunnen doen. In dit kader werd ook voor storage en service gezocht naar een partner voor de komende drie tot vijf jaar. Op basis van proactiviteit en kennis uit de markt moet deze partner een waardevolle bijdrage leveren aan de langetermijnstrategie van de gemeente.

“Digitalisering en schaalbaarheid”

Mike Prins, senior systeembeheerder bij de gemeente Lelystad, vertelt: “Het doel van de gemeente Lelystad is om in 2015 tachtig procent van alle vragen digitaal te beantwoorden. Dit in combinatie met papierloos werken, digitaal archiveren en behoeftes vanuit de business, legt een grote druk op onze storage-omgeving. De oude storage-omgeving voldeed dan ook niet meer aan onze eisen en was bovendien afgeschreven. Door middel van een Europese aanbesteding zijn wij daarom op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing. Wij beschikken over twee actieve datacenters en dat wilden we continueren. De datacenters zijn gespiegeld en beiden volledig operationeel. Bij calamiteiten moeten we binnen vier uur kunnen overschakelen, maar in een active-active situatie gebeurt dit naadloos. Daarnaast moest de opslagcapaciteit voldoende zijn om aan de huidige behoefte te voldoen, maar ook schaalbaar zijn voor groei in de toekomst, zonder dat daarbij performanceverlies optreedt. Telindus als partner en het NetApp MetroCluster sluiten het beste aan bij deze eisen.”

Judica Kluit, senior systeembeheerder bij de gemeente Lelystad: “De afgelopen jaren hebben we ook met Telindus gewerkt voor het onderhoud op onze storage-omgeving en daar zijn we erg positief over. Enkele jaren geleden hadden wij te maken met grote waterschade in ons datacenter, waardoor een volledig storagerack op zeer korte termijn vervangen moest worden. Telindus beschikt over een eigen voorraad en kan dus heel snel leveren, ook al ging het in dit geval om een verouderd type disks.”

IT-omgeving Gemeente Lelystad
Sinds de nieuwe storage-omgeving geïmplementeerd is, is de groei van data nog verder toegenomen. Judica Kluit vertelt: “Het grootste en meest ingrijpende project dat we sindsdien zijn gestart, is de implementatie van SharePoint, waarmee we informatie centraliseren. Hierdoor worden 7,5 miljoen bestanden van de netwerkschrijf omgezet in databasebestanden. Voor projecten als dit is een schaalbare storage-omgeving essentieel.”

“Ieder jaar maken we een forecast, waarvoor we ook nauw samenwerken met Telindus”, licht Mike Prins verder toe. “Telindus heeft de implementatie projectmatig begeleid en adviseert ons in de te maken keuzes. Niet alleen voor het heden, maar juist ook gericht op de toekomst. De vraag uit de business neemt steeds verder toe, waarbij we continu strategie vertalen naar techniek. Met de implementatie van het nieuwe MetroCluster en de samenwerking met Telindus zijn wij klaar voor verdere digitalisering en een optimale dienstverlening voor onze 750 medewerkers en 75.000 inwoners.”