Blog

Innovatie door digitalisatie: wat wordt de volgende praatpaal?

2 aug 2017

Op 1 juli heeft Rijkswaterstaat de praatpalen langs de snelwegen uitgeschakeld en is begonnen deze palen te verwijderen. Nu zal je wellicht denken: “Logisch toch? Die palen zijn allang achterhaald. Ik heb toch een mobiel om de pechhulp te bellen?” En dat is nu precies het punt. Grootschalig uitgerold vanaf 1970, ruim 50 jaar later zijn ze ingehaald door de technologische ontwikkelingen. Dit heeft me aan het denken gezet. Als een dergelijk icoon achterhaald is, wat wordt er dan nog meer door technologie voorbij gestreefd? Welk business model legt het af tegen de voortrazende technologie? En wat wordt de volgende praatpaal?

Ruud Oude Maatman door Ruud Oude Maatman

Om heel eerlijk te zijn, ook ik weet het antwoord niet. Nu kan ik natuurlijk de verschillende strategische voorspellingen erbij pakken van grote adviesbureaus of die van onze Digitization Evangelist. Ik denk echter dat het sterker is om zelf naar de ontwikkelingen te kijken, erbij weg te dromen en dan te bekijken welk aspect van die droom impact heeft op de eigen business.

Houvast bij technologische ontwikkelingen

Mijn collega Jos Vulto schreef al eerder over het model van de 6 D’s als een houvast voor de exponentiële ontwikkelingen. Toen hij deze blog schreef, was ik nog maar net begonnen bij Telindus en had ik mij nog nooit verdiept in dit model. Vlak daarna kwam de vraag of ik wilde helpen bij de ontwikkeling van ons Inspiration Center. Ineens kreeg ik de kans en de tijd om me te gaan verdiepen in innovatie en het effect daarvan op het business model van een bedrijf. In deze zoektocht bleek het model zo goed toepasbaar op de ontwikkelingen dat we deze als basis voor ons Inspiration Center hebben gebruikt. Het maakt niet meer uit welke exponentiële ontwikkeling we op het model loslaten. Of het nu gaat om blockchain of Augmented Reality (AR), het model helpt mij om grip te krijgen op de kans (of bedreiging) van deze ontwikkelingen.

Technologische ontwikkelingen: van toegevoegde waarde naar afgedankt

Natuurlijk gaan niet alle ontwikkelingen even snel. De praatpalen zijn geïntroduceerd in 1960 en overbodig bevonden in 2014. In 1980 begon de autotelefoon reeds te morrelen aan de toegevoegde waarde van de praatpaal. In 2007 waren er meer mobiele aansluitingen dan mensen in Nederland. Vanaf die tijd had de praatpaal dus eigenlijk al uitgeschakeld kunnen worden. Toch heeft het nog tien jaar geduurd voordat de praatpaal uit gebruik werd genomen. Voor de meeste bedrijven is dit niet vol te houden en leidt het in het ergste geval tot faillissement.

Dit is juist het punt waar de 6 D’s inzicht bieden in hoe wij als mensen denken en hoe de technologie zich nou echt ontwikkelt. Wij zijn geneigd te denken dat de technologie zich lineair ontwikkelt, waar het in werkelijkheid exponentieel gaat. Wij serveren al snel een nieuwe technologie af, terwijl in werkelijkheid de technologie zich bevindt in de deceptiefase. In deze fase is er zeker exponentiele groei, maar deze is zo goed als onzichtbaar en lijkt daardoor insignificant. Zodra de technologie uit deze fase breekt gaat het harder dan je vooraf had bedacht. Je loopt dan achter de feiten aan. Snel handelen is vereist om te voorkomen dat het eindigt als de praatpaal.

Leuk hoor die disruptieve historie, maar hoe voorkomen we dat?

In ons nieuwe Inspiration Center hebben we meerdere voorbeelden van (afgedankte) relikwieën. Het vinden van deze relikwieën was betrekkelijk eenvoudig: wat is er anno 2017 niet meer relevant? Het is echter een grotere uitdaging om in de toekomst te gaan kijken en te accepteren dat er ontwikkelingen zijn die je van te voren niet kan inschatten. Aan de hand van de 6 D’s hebben wij daarom een aantal exponentiële ontwikkelingen er tussenuit gepikt, waarvan we denken dat deze complete business modellen op de kop zetten. Denk aan AR; ben je ooit rondgeleid door een interactieve digitale drone? Dat is slechts één van de voorbeelden die we gekozen hebben om je fantasie te prikkelen. Mijn eigen conclusie nadat ik vijf maanden heb mogen snuffelen aan de laatste ontwikkelingen: het merendeel van de technologieën is de deceptiefase ontgroeid, je moet alleen wel weten waar je moet zoeken.

Ook zo nieuwsgierig als ik? Of benieuwd wat jouw ‘praatpaal’ overbodig kan maken? Wij helpen je graag. Maak eenvoudig een afspraak voor een inspirerende rondleiding in ons Inspiration Center. Natuurlijk kun je mij of één van mijn collega’s ook aanspreken!

PS Ook wij hebben een aanvraag gedaan voor een echte praatpaal, die zou echt geweldig staan tussen de andere relikwieën, een waardig voorbeeld voor ons Inspiration Center.

Geïnteresseerd?

Ruud Oude Maatman
Neem contact op met onze specialist Ruud Oude Maatman

Ruud Oude Maatman is Portfolio Manager bij Telindus en richt zich op het ontwikkelen van het Telindus dienstenaanbod voor de korte en middellange termijn. Vanuit zijn business en IT-achtergrond haalt hij zijn energie uit het optimaal combineren van de beide werelden. Ruud is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde. Hij houdt ervan om de omgeving, zichzelf en de status quo uit te dagen en gelooft dat je op deze manier meer kunt bereiken. Ruud heeft altijd op het snijvlak van business en IT gewerkt en heeft daarbij ervaring opgedaan als consultant en Agile Project Manager. In zijn vrije tijd kun je hem in de kart, op ski’s en hardloopschoenen vinden.

geen reacties
Plaats een reactie