Blog

Datacenter Security

Disaster Recovery: strategie nodig of niet?

26 sep 2018

In deze blog wil ik uw Disaster Recovery-strategie eens doornemen. Want wat is Disaster Recovery en waarom is daar een strategie voor nodig?

Edward Hoogeveen door Edward Hoogeveen

Vrij vertaald is een Disaster een ramp, in ICT -termen betekent dit meestal dat de belangrijkste of de meest bedrijfskritische -informatiesystemen niet beschikbaar zijn. Disaster Recovery houdt in dat we deze beschikbaarheid kunnen herstellen. Een Disaster Recovery-Strategie hebben we nodig om te bepalen welke eisen we stellen aan deze recovery, zodat de bedrijfsvoering overleeft.

Wat is dan eigenlijk het verschil met een backup-oplossing?

Een backup zorgt ervoor dat er volwaardige reservekopieën zijn van de originele data, op een ander apparaat, op een andere locatie.

Deze kopie van de data kan worden teruggezet op de originele of een andere plaats, indien dit nodig blijkt. Na herstel/recovery/restore van de data, kan deze weer beschikbaar worden gesteld. Het terugzetten van data kost tijd, de zogenaamde RTO (Recovery Time Objective). Een backup is noodzakelijk om een antwoord te hebben op bijvoorbeeld ransomware-aanvallen. Hoe vaak we een backup maken, bijvoorbeeld één keer per 24 uur, noemen we de RPO (Recovery Point Objective), hiermee beperken we de hoeveelheid verlies aan transacties.

Bij Disaster Recovery praten we over hogere beschikbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede datacenterlocatie met hardware en software die uw informatiesystemen beschikbaar stellen als het eerste datacenter dat niet meer kan vanwege een lokale ramp. Deze prijzige oplossing kan een RPO en RTO heel ver terugbrengen, zo kan uw de kans op uitval van uw bedrijfsvoering tot een minimum beperken.

Ik stel meestal de vraag aan klanten: Hoe lang kunt u als bedrijf zonder uw informatiesystemen, en wat kost de downtime per dag? Het antwoord bepaalt de oplossingsmogelijkheden en daarmee de hoogte van uw verzekeringspremie.

Dataclassificatie?

Is het noodzakelijk dat al uw data en informatiesystemen dezelfde RPO- en RTO-eisen hebben? Nee, zeker niet. Het is heel belangrijk onderscheid te maken tussen de gebruikte informatiesystemen. Zo zal een tijdschrijfsysteem best een dagje offline kunnen zijn, maar een ERP- of CRM-systeem juist niet. Classificeren van uw data en informatiesystemen is een belangrijk onderdeel van de strategie.

DR-oplossing in de Cloud?

Indien de strategie bepaalt dat een Disaster Recovery-oplossing noodzakelijk is voor bepaalde datasets of informatiesystemen, zal je een oplossing moeten bedenken. Een traditionele kijk op een DR-oplossing, is een tweede datacenter site/uitwijklocatie. Dit kan in een eigen (tweede) datacenter, in een suite (afgesloten ruimte) of rack bij een van de vele datacenters in Nederland of daarbuiten. Het is natuurlijk ook mogelijk deze uitwijkomgeving op te bouwen bij een van de public Cloud providers, Azure, AWS, Google, IBM, etc… Hiermee worden veel kosten bespaard op gebouw, koeling, energie, hardware en software. Als je de uitwijk siteuitwijksite niet gebruikt, de applicaties en besturingssystemen offline staan, en de datasets met regelmaat updatet, dan moet dit wel kostenbesparend zijn.

Nog mooier zou het kunnen zijn als je de backup-datasets op je uitwijklocatie kunt combineren met je DR-strategie, zodat nog meer kostenbesparing mogelijk zou kunnen worden.

Telindus Cloud enablement & Enablement en Data Availability Services

Het bepalen van de juiste strategie op het gebied van Cloud, Backup en Disaster Recovery is al een uitdaging op zich. Net als, het ontwerpen, implementeren en beheren van de mogelijk oplossingen.  Telindus helpt u graag met het opzetten van uw strategie, het maken van de juiste keuzes, het ontwerpen en bouwen van de oplossingen en tenslotte het beheer ervan, zodat u er een veilig gevoel aan overhoudt.

Geïnteresseerd?

Edward Hoogeveen
Neem contact op met onze Datacenter- specialist Edward Hoogeveen

Edward Hoogeveen is Propositie Manager voor Cloud Solutions bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, heeft Edward een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (Hyper) converged datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp, AWS en Microsoft Azure. Edward vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Bij Telindus is hij onderdeel van het Strategy & Solutions team om voor klanten een passende producten en diensten te ontwikkelen omtrent Cloud oplossingen. Als gecertificeerd Cloud Architect adviseert hij klanten over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business. In zijn privéleven geniet Edward van zijn gezin en is hij bezig met zijn hobby modeltreinen en Scouting.

geen reacties
Plaats een reactie