Blog

Datacenter

De ontwikkelingen van Nutanix: .NEXT 2018

25 jan 2019

Het was weer zover, de vierde keer dat de .NEXT van Nutanix werd gehouden. Er waren meer mensen geregistreerd dan alle voorgaande jaren. Nutanix groeit snel: het bedrijf heeft nu meer dan 4000 medewerkers en maar liefst 10.000 klanten! Niet alleen het bedrijf groeit snel, maar ook het portfolio.

Duncan van Wijk door Duncan van Wijk

.NEXT ging dan ook vooral over de vooruitgang, de vernieuwing en uitbreiding van de functionaliteit van de software. Omdat er dit jaar veel aankondigingen gedaan zijn en Nutanix veel meer is dan een HCI-oplossing wil ik graag het gepresenteerde portfolio hoog over doornemen.

Nutanix gebruikt drie lagen voor het portfolio.

Core, Modernize Your IT with Industry-Leading Hyperconverged Infrastructure

 

 • Acropolis, dé basis van Nutanix, de software defined-oplossing, die onder meer de storage realiseert.
 • AHV, Nutanix’ eigen hypervisor. De basis komt van KVM en Nutanix voegt steeds meer functionaliteit toe.
 • Prism, de zeer gebruiksvriendelijk centrale ‘one-click’ management interface.

Met de core heb je zo een laag waar je de hardware mee aanstuurt en VM’s kunt gebruiken en beheren. Op deze basis kan je voortborduren met de essentials laag.

Essentials, Go Beyond HCI to Build Your Private Cloud

 

 • File services (NAS?) wordt aangeboden via ‘Files’, dit via CIFS en NFS. Het mooie van file services op Nutanix is natuurlijk de eenvoudige schaalbaarheid en betrouwbaarheid van het onderliggende Nutanix-platform.
 • Netwerkvirtualisatie, of eigenlijk microsegmentatie wordt geregeld via ‘Flow’. De mogelijkheden zijn nog basis, maar ik verwacht meer functionaliteit in de toekomst.
 • Workload automation en orchestration, blueprints defineëren en uitrollen is ook mogelijk bij Nutanix via ‘Calm‘. Met een self-service portal kan je dagelijkse taken eenvoudig stroomlijnen en krijg je de mogelijkheid om gespecialiseerde taken de juiste aandacht te geven.
 • Prism Pro, een uitbreiding op prism, geeft je central management van meerdere clusters, met analytics en planning. Trends, forecasting, bottleneck en anomaly detection zijn een aantal van de features die dit pakket biedt. (Let op, dit is nodig als je ‘central 1-klik’ upgrades wilt doen.)

De Core aangevuld met Essentials geeft je zo al een zeer uitgebreid pakket aan mogelijkheden om je applicaties te laten runnen en de klant tevreden te houden. Nu is dit alles prima on premise te gebruiken maar dat is vaak niet genoeg. We willen graag gebruikmaken van de voordelen van de cloud en met Nutanix Xi Cloud Services is dat mogelijk.

Enterprise, Manage Hybrid, Multi-Cloud Operations and Services

 

 • Xi Cloud Services, de cloudomgeving van Nutanix. De cloud, via Nutanix.
 • Xi Beam, multi-cloud optimalisatie, op basis van kosten, gebruik en efficiëntie. Beam laat je in één oogopslag zien wat de kosten zijn van je cloudgebruik en biedt de mogelijkheid om eenvoudig recourses te verplaatsen naar een andere (cloud of on premise) locatie (of aanbieder). Security is ook een onderdeel hierin, security compliance wordt continu gecontroleerd aan de hand van 250+ security checks.
 • Xi Epoch, biedt een zeer overzichtelijk beeld (map) van de applicaties. Het geeft duidelijk de interacties tussen de applicaties weer zonder afhankelijk te zijn van een framework of specifieke language. Ook zit hier performance monitoring bij en een tool om een outage te onderzoeken.
 • Xi Leap, DR as a Service, VM’s worden weggeschreven naar de Xi Cloud van Nutanix, een paar minuten werk en de DR is geregeld.
 • Xi Frame, een overname, het biedt Desktop as a Service, via een browser, zonder plugin, gewoon in HTML-5. Neem een browser, waar ook ter wereld, en start jouw desktop met de bijbehorende applicaties en betaal alleen voor de applicaties die je ook daadwerkelijk gebruikt.
 • Xi IoT, door onder andere Edge-implementatie wordt het ‘planet wide’ processen van de enorme hoeveelheid IoT-data verbeterd en eenvoudiger gemaakt.

Het gebruik van de cloud als storage tier is tegenwoordig gemeengoed en ook Nutanix als Cloud OS heeft hier zijn product voor:

 • Buckets, de S3 Object Store implementatie. Buckets biedt een S3 compatible target aan voor opslag van terabytes tot petabytes aan ongestructureerde data. Handig voor bijvoorbeeld dataprotectie en lange termijn opslag van backup-data.

Naast Calm zijn er nog twee producten die een link hebben met automation:

 • Karbon, Kubernetes wordt veel gebruikt voor automatische deployment, scaling en management van applicaties in containers. Met Karbon krijg je een on-premise Kubernetes-omgeving tot je beschikking.
 • Era, is erg handig en kan veel werk uit handen nemen van databse admins. Het biedt automation voor database provisioning, kopiebeheer en management (SQL, MySQL, Progress en Oracle)

Op deze manier biedt Nutanix een breed portfolio dat een mooi compleet pakket biedt voor een modern hybride datacenter dat nauw verbonden is met de cloud, onafhankelijk van de aanbieder. Naast de vele oplossingen is het natuurlijk ook erg mooi dat dit eigenlijk allemaal vanuit one-click-interface te beheren is, iets wat niet veel bedrijven kunnen zeggen!

Mocht je aan de hand van dit schrijven meer informatie willen hebben over Nutanix, neem dan gerust contact met ons op.

Geïnteresseerd?

Duncan van Wijk
Neem contact op met onze specialist Duncan van Wijk

Duncan van Wijk is Datacenter Consultant bij Telindus. Na jaren als trainer gewerkt te hebben op het gebied van data storage en backup is Duncan inmiddels al een flinke tijd werkzaam als consultant. Zijn technisch inhoudelijke kennis stelt hem in staat om problemen snel te herkennen en met een oplossing te komen, zonder daarbij het overall-plaatje uit het oog te verliezen. Duncan is klantgericht en denkt niet vanuit één antwoord, maar combineert liever meerdere antwoorden om tot de optimale oplossing te komen. Daarbij kijkt hij het liefst over grenzen heen. Misschien komt dit wel voort uit zijn liefde voor muziek, concerten en festivals. Hierin is zijn smaak namelijk ook grensoverschrijdend.

geen reacties
Plaats een reactie