Blog

Datacenter

Een cloud of een auto leasen? Mobiliteit as a Service!

15 mei 2018

Laat ik beginnen met een realistische situatieschets. Na viereneenhalf jaar is het tijd voor een nieuwe leasewagen. Tijden zijn veranderd en de mogelijkheden dus ook. Kies ik opnieuw voor een zakelijke leaseauto of ga ik voor een mobiliteitsvergoeding en koop of private lease ik zelf een auto? Keuzes alom. Ik hoor u nu denken: waarom een blog over auto’s en niet over cloud of ITaaS zoals gewoonlijk? Uiteraard heb ik een bedoeling met deze intro, dus lees snel verder!

Eric Otten door Eric Otten

Auto? Of toch cloud?

Wellicht voor u als lezer niet echt belangrijk, maar ik heb een aantal functionele eisen die ik aan een nieuwe auto stel. Zo wil ik een hogere zitpositie (volgens sommige collega’s heeft dit te maken met leeftijd…), meer ruimte dan in mijn huidige auto (mijn gezin is erg lang, vooral mijn zoon), een trekhaak (voor een fietsendrager) en veiligheid voor inzittenden en andere weggebruikers. Uiteraard zijn er ook wat meer emotionele eisen die ik aan een auto stel, qua uiterlijk, aankleding, motorvermogen en technologische snufjes.

Voor wat betreft zakelijke lease zijn er uiteraard voorwaarden die door de werkgever gesteld worden, zoals een merkenbeleid, een bepaalde categorie (met daaraan verbonden normbedragen) en een maximale CO2-uitstoot vanwege onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Niets mis mee, maar dit kan ertoe leiden dat je niet de auto kunt rijden die je graag zou willen. Als je dat laatste belangrijk vindt zijn er tegenwoordig dus andere mogelijkheden. Waar ik voorheen op de radioreclames over de cloud hoorde, zijn deze de laatste tijd (voor mijn gevoel) vervangen door autoreclames, die steevast eindigen met dezelfde opmerking: “…al beschikbaar via private lease vanaf x euro per maand.”

Weg met de rompslomp

Waarom heeft private lease de laatste tijd zo’n enorme vlucht genomen? Heel eenvoudig. We willen graag autorijden zonder alle rompslomp eromheen. Voor één voorspelbaar bedrag per maand kunnen we een nieuwe auto rijden. We betalen dus een vast maandelijks bedrag voor mobiliteit (waarbij uiteraard de emotionele keuze van het merk en model voor velen nog steeds meeweegt) als een dienst.

Maar kun je een nieuwe auto via private lease naast de maandelijkse kosten nog verder vergelijken met de inzet van cloud? Ik denk van wel. In beide gevallen maakt u er gebruik van zonder dat u de uiteindelijke eigenaar van de hardware bent. Ook bij de keuze voor cloudtechnologieën is sprake van functionele eisen die we aan onze IT-omgeving stellen, maar tegelijkertijd hebben we nog steeds te maken met veel emotie. Een paar voorbeelden:

  • We hebben toch altijd zonder problemen gedraaid in ons eigen datacenter?
  • Wat gaat de inzet van cloud betekenen voor mijn functie?
  • Hoe zit het met de veiligheid van mijn data?

Er is dus veel om over na te denken bij de adoptie van cloud. Ik heb het al eerder gezegd: bezint eer gij begint!

Overwegingen

En of het nu gaat om de keuze van een auto of een cloud, het begint zoals gezegd met functionele eisen. Waar dient je auto c.q. cloud aan te voldoen? Hoe gaat het u helpen om op de meest optimale en (kosten)efficiënte manier van uw huidige positie naar de gewenste bestemming te komen? Zo zijn er wel meer overeenkomsten als we beide met elkaar vergelijken:

  • Veiligheid: met hoeveel NCAP-sterren of datacentercertificeringen neemt u genoegen, alvorens u zich veilig voelt?
  • Flexibiliteit: kunt u automatisch opschakelen of zijn er handmatige acties benodigd?
  • Techniek: van welke aanwezige technische innovaties gaat u gebruik maken? Zijn deze echt nodig of gewoon leuk? En wilt u daarvoor extra betalen per maand?
  • Kosten: passen de kosten binnen mijn maandelijkse budget?
  • Service: Wie levert u de beste ondersteuning bij vragen of storingen? Kunt u dit zelf of zoekt u daar de juiste dealer/vakgarage/integrator bij?

Een middel, geen doel

Ziet u, een leaseauto of cloud zijn nog niet eens zo verschillend van elkaar. Beide zijn een middel om uw gewenste bestemming te kunnen bereiken en geen doel op zich. Daar moet je dus vooraf goed over nadenken. Alhoewel, een van mijn kortetermijndoelen is toch wel die nieuwe leaseauto! En daarbij spreek ik uit pure emotie. Ik kan niet wachten. Alleen de geur van een nieuwe auto al. Heerlijk toch J? Want dat is toch wel een enorm verschil met een cloud. Hoe goed een cloud ook past bij uw organisatie en hoe goed alles is ingeregeld, hij ruikt nooit als nieuw…

Ik ben benieuwd wat u van mijn vergelijking vindt. Laat een reactie achter of neem contact op.

Geïnteresseerd?

Eric Otten
Neem contact op met onze Datacenter- specialist Eric Otten

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business. Eric is coauteur van de whitepaper ‘Van A naar Cloud: Hoe ver is uw organisatie in de transitie naar IT as a Service?’.

Naast zijn gedrevenheid om Cloud in het juiste perspectief te zetten, vindt hij in zijn privéleven de tijd om te genieten van gezin, (hardere) rockmuziek, films, mountainbiken, discgolf en tennis. Voor zowel privé als zakelijk geldt voor Eric: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!’

geen reacties
Plaats een reactie