Blog

Datacenter Orchestration

Orde in de virtuele chaos leidt tot kostenefficiëntie

Eén van de meest gehoorde klachten bij een virtuele omgeving is dat niemand eigenlijk meer weet wat elke virtuele machine precies doet. Het beheren van al die virtuele machines en hun functies is in sommige bedrijven al een dagtaak op zich. En om het verhaal nog listiger te maken, is er nu de publieke cloud bij gekomen. Omdat in de publieke cloud de resources ongelimiteerd zijn, krijg je daar ook snel een enorme wildgroei. Een bos van virtuele machines, maar wie heeft ze aangemaakt, wanneer en waarom? En eigenlijk nog het belangrijkst: zijn ze nog wel nodig? Want waar het bij de virtuele machines op de eigen lokale hardware vaak nog moeilijk is om exact aan te geven wat de kosten zijn, komt er in de publieke cloud gewoon een factuur per virtuele machine per uur. Dan wordt het echt noodzakelijk om te weten waar die kosten te verhalen zijn, en natuurlijk of die kosten nog wel gemaakt moeten worden. Hoe u hier grip op krijgt, leg ik uit in deze blog.

lees meer geen reacties

De digitale transformatie: samenwerken aan uw roadmap

Datacenter, storage en networking, dat is waar Telindus traditioneel gezien om bekend staat. Dit werd ook bevestigd door de resultaten van ons jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek. Niet zo gek natuurlijk, want dat zijn precies de kennisgebieden waar onze organisatie op is gebouwd. Waar ik u in deze blog echter graag in mee wil nemen, is onze rol in uw race naar de toekomst. Die gaat veel verder dan diepgaande technische kennis en expertise. Deze rol draait om vernieuwing en innovatie. De digitale transformatie waar u als organisatie op dit moment voor staat, draait om het leveren van toegevoegde waarde aan de business. Hoe kunnen wij u de komende jaren helpen om de juiste koers te varen?

lees meer geen reacties

Hoe start je een datamigratie dienst? Just do it!

Er staat een blog voor de deur, de aloude gedachte komt weer boven: waar begin ik? Helaas speelt dit niet enkel bij het schrijven van een blog. Het gaat ook op bij het creëren van een nieuw product of dienst, een nieuw bedrijf of een nieuwe hobby. Kortom, het speelt bij alles dat nieuw is. Je bereidt je voor en verdiept je en dan komen de vragen naar boven: is het wel goed genoeg? Heb ik er wel goed genoeg over nagedacht? Gaat dit werken? Ik ben ervan overtuigd dat er één remedie is: just do it! Bij Telindus hebben we dit zelf ondervonden tijdens de ontwikkeling van onze nieuwe datamigratie dienst.

lees meer geen reacties
Access

Een site survey: zonde van de tijd?

In het voortraject van een project waarbij het volledige LAN-netwerk van een klant vervangen wordt, zijn er nog wat twijfels over technische details. De projectmanager heeft mij daarom gevraagd eens langs te komen en de issues te bespreken. Het gesprek loopt vlot en er is nog tijd over tot mijn volgende afspraak. Ik vraag de klant of ik niet vast even een site survey mag doen om een idee te krijgen hoe het nieuwe netwerk eruit gaat zien en of alles op orde is voor de installatie. Ze vinden dat niet zo nodig, omdat ze alle details van de infrastructuur en ruimten kennen en al weten hoe alles gaat worden. Na enig aandringen gaan we toch even kijken en daar bleek meer uit te komen dan dat ze hadden gedacht.

lees meer geen reacties
Connectivity

Drie quantum safe encryptie-oplossingen

In mijn laatste blog ben ik ingegaan op de bedreiging die quantum computing biedt voor de hedendaagse encryptietechnologieën. Niet alleen in de toekomst, maar ook voor de data die nu encrypted wordt opgeslagen of encrypted verkeer dat nu wordt afgetapt en bewaard. Het is een kwestie van tijd totdat het mogelijk wordt om deze data alsnog te ontcijferen en te lezen.

Als oplossing heb ik toen gesteld dat de bedreigingen van quantum computing alleen te voorkomen zijn door dezelfde technologie ook in te zetten als basis voor nieuwe vormen van encryptie, de zogenaamde quantum safe cryptografie. Hoewel hier nog volop aan ontwikkeld wordt, zal ik in deze blog een tipje van de sluier oplichten waar zoal aan gedacht moet worden in het kader van quantum safe technologieën.

lees meer 1 reactie
Datacenter Security

Encryptie: vertrouwen is goed, paranoia beter?

Lang geleden, toen de Wet bescherming persoonsgegevens nog een papieren tijger was, waren voorkoming van reputatieschade en maatschappelijke verantwoordelijkheid ook al sterke argumenten voor bedrijven en non-profit organisaties, zoals ziekenhuizen en politie, om zorgvuldig om te gaan met privacygevoelige data. Encryptie van data-at-rest stond nog in de kinderschoenen. Er was dan ook alle reden om het zekere voor het onzekere te nemen en defecte disks met zulke data niet te retourneren aan de leverancier voor vervanging, maar in eigen beheer te vernietigen of prepareren voor hergebruik. Inmiddels is encryptie van data-at-rest vrij van alle kinderziektes en een volwassen alternatief voor risicobeheer in de vorm van een Non Returnable Disk contract. Of toch niet?

lees meer geen reacties
Access

In vijf stappen naar het self-healing netwerk

Er is momenteel veel belangstelling voor het self-healing netwerk in de campusomgeving. Dit is eigenlijk ook de meest logische stap in networking, nadat dit zich in het datacenter al heeft voorgedaan om IT as a service te bereiken. Uw IT-afdeling krijgt steeds meer een taak die vergelijkbaar is met die van een service provider. En daarmee veranderen ook de IT-doelstellingen. De stappen om de vernieuwde doelstellingen te behalen, zijn eigenlijk niet heel anders dan in het datacenter. De focus wordt daarentegen verlegd. In deze blog licht ik de vijf stappen toe om tot een self-healing netwerk te komen.

lees meer geen reacties
Security

How to: haal security weg!

Onlangs kopte de media dat cybercriminaliteit de Nederlandse economie jaarlijks 10 miljard euro kost. De dreigingen nemen toe en de gevolgen voor uw organisatie worden steeds groter, maar hoe is het met u? Zijn de talloze huidige en toekomstige securitymaatregelen, -wetten en -regelgeving nog wel bij te houden? Weet u waar te beginnen en te stoppen? Of zou u eigenlijk het liefst alle security-uitdagingen met een strik erom zo snel mogelijk weggeven? Dan bent u niet de enige. Weg met security! Hoe u dit realiseert, vertel ik in deze blog.

lees meer geen reacties

Wil de echte leider nu opstaan?

Onlangs viel mijn (voetbal)oog op de volgende kop van een artikel op het internet: Luckassen mist sturing bij PSV: 'We deden het heel slecht'. En verderop in de tekst staat het volgende geschreven: ‘Trainer Cocu gaf na afloop al aan leiderschap te missen bij PSV. Hij concludeert dat spelers afspraken niet nakomen in het veld en niemand de ploeg bij de hand neemt.’. Met name dat laatste zit Cocu dwars. 'Spelers moeten leren om tijdens de wedstrijd binnen het elftal zelf te anticiperen, daar hebben we moeite mee’. Speler Luckassen sluit zich aan bij de woorden van zijn coach. 'Je hebt iemand in het veld nodig die iedereen wakker houdt en alles goed neerzet, maar dat gebeurde niet.’. Hoewel er veel verschillen zijn tussen sport en bedrijfsleven, heb ik vanuit mijn liefde voor de sport een koppeling gemaakt tussen leiderschap in de sport en binnen het bedrijfsleven.

lees meer geen reacties
Datacenter Orchestration

VMware Cloud on AWS; wat en hoe?

Een paar weken geleden heb ik met een aantal collega’s een bezoek gebracht aan VMworld Europe in Barcelona. Eén van de dingen die me het meest is opgevallen tijdens deze versie van VMworld, was de grote hoeveelheid sessies die betrekking hadden op de nieuwe service van VMware; “VMware Cloud on AWS”. De meest interessante sessie vond ik persoonlijk de presentatie van Ray Budavari (Senior Staff Technical Product Manager bij VMware) en Frank Denneman (Senior Staff Architect bij VMware): ‘VMware cloud on AWS: A technical deep dive’. In deze blog wil ik verder ingaan op wat VMware nu eigenlijk aanbiedt met deze nieuwe dienst.

lees meer geen reacties
Access Datacenter

Security van IoT noodzakelijk, maar hoe dan?

Internet of Things is hot. Een simpele zoekopdracht op Google levert bergen hits en voorspellingen op rondom dit topic. Gartner vermeldt dat er 8,4 miljard connected items in gebruik zijn in 2017. Een groei van 31% ten opzichte van 2016. De voorspelling van Gartner is dat er een aantal van 20,4 miljard internet verbonden apparaten zijn tegen 2020. Met het aansluiten van een grote variëteit aan 'dingen' op het ‘grote boze’ internet ontstaat de vraag: hoe zit het met security?

lees meer geen reacties
Managed Services Services

Dienstverlening met robots; wat vinden we daar eigenlijk van?

De laatste tijd let ik wat meer op digitalisatie en robots in bijvoorbeeld winkels. Op veel plekken wordt de robot ingezet om de mens te vervangen in de dienstverlening naar klanten. Toch is het nog niet echt concreet, daar het vaak proeven zijn om te zien of het überhaupt werkt. Je kan in veel winkels al van alles opzoeken via tablets zonder dat je de verkoper nodig hebt. Ook je bestellingen, als het product niet op voorraad is, kan je via de tablet in de winkel doen. Het afhalen van een bestelling gebeurt wel via een verkoper aan de balie. Maar voor hoelang nog?

lees meer geen reacties
Datacenter

Het belang van diverse thresholds; day-to-day analyses

In deze blog vertel ik meer over de diverse thresholds, waarbij ik onderscheid maak in de thresholds voor de primaire (kritische productie), secundaire (non-kritische productie) en tertiaire (vault) systemen. De reden hiervoor is dat vaak de vault en secundaire data met dezelfde waarde worden bekeken als de primaire data, terwijl dit niet nodig is. Daarnaast is bij een echte vault de gebruikte configuratie ingericht voor puur de capaciteit en niet de performance. Echter wordt dit onderscheid door de software en beheerder niet altijd goed opgepakt.

lees meer geen reacties
Laden...