Blog

Datacenter

Performance impact van oost-west verkeersdrukte in en om het datacenter

Stelt u eens voor: een leidinggevende wil toch niet dat alle medewerkers vooral of zelfs alleen maar met elkaar op hun eigen afdeling praten over technologie en de ‘business’ en niet ook met anderen en klanten? Wanneer het gaat om hard- en software geldt hetzelfde. De trend naar steeds meer gevirtualiseerde, software-gedefinieerde datacenters en innovaties zoals offloaded data transfer (ODX), storage array integratie (VAAI) en hyper converged infrastructuur (HCI), veroorzaken steeds meer oost-west dataverkeer. Tenzij het datacenter qua performance structureel oversized is, blijft er door deze toename van interne verkeersdrukte steeds minder performance over voor dataverkeer tussen datacenter en andere bedrijfsonderdelen of klanten. Uiteraard is dit des te frustrerender naarmate eindgebruikers en klanten veeleisender, en bedrijfsapplicaties latency-gevoeliger zijn. Bovendien wordt de potentie van informatietechnologie en datacenter als ‘business enabler’ minder gerealiseerd naarmate er minder performance overblijft voor de ‘business’ zelf.

lees meer geen reacties
Orchestration Service Management Services

Automation & orchestration, zoveel meer dan automatisch een server uitrollen

Je leest het tegenwoordig steeds vaker: goed personeel is moeilijk te vinden én te behouden. Het gevolg? Minder mensen die meer taken moeten uitvoeren. Het automatiseren van standaardprocessen kan de oplossing zijn om het werk leuk en uitdagend te houden. Ook zorgt het voor tijdsbesparing die weer aan andere taken besteed kunnen worden. In deze blog ga ik dieper in op het automatiseren van taken en het belang van orchestration.

lees meer geen reacties
Datacenter Security

Ruim je zolder op!

Dit is vast een herkenbaar scenario. Je hebt ruimte op zolder om de spullen die je niet meer gebruikt te bewaren. Kampeerspullen, oude tuinstoelen, een hondenbench, caviahok, verfblikken, oude computers en ga zo maar door. Zolang er nog ruimte is, wordt het alleen maar meer. Je doet er eigenlijk niets mee, want kamperen heb je na je dertigste nooit meer gedaan (en dat is voor mij lang geleden!), de hond gaat nooit meer in de bench, de cavia’s zijn al overleden, de verf is veel te oud om nog te gebruiken en wat heb je aan een computer van 10 jaar geleden? En toch gooi je het niet weg want ja: je weet maar nooit…

lees meer geen reacties
Access Datacenter

Waarom cloud management vaak zijn belofte niet waarmaakt

Gesprekken die we recentelijk met Gartner-analisten voerden geven aan dat hun klanten bijna allemaal bezig zijn met de cloud. “Cloud first”-strategie of niet: het blijkt dat vele bedrijven de verwachtingen die ze hebben rondom de cloud niet kunnen waarmaken. In deze blog neem ik u graag mee langs de twee hoofdredenen waarom het cloud management van organisaties de cloud-verwachtingen van de organisaties niet kunnen waarmaken en hoe deze kunnen worden aangepakt.

lees meer geen reacties
Managed Services

De X-factor: Een beleving creëren met XLA

In de wereld van IT-leveranciers waar marges steeds meer onder druk staan is het noodzakelijk dat IT-leveranciers zich gaan onderscheiden. Dat betekent excelleren met het leveren van (onderscheidende) diensten. Veelal hangen aan deze diensten zogenaamde SLA’s, ook wel Service Level Agreements genoemd. Een SLA is een formeel contract met bepalingen waarin eisen met meetbare indicatoren (KPI’s) zijn vastgelegd die iets zeggen over de te leveren kwaliteit van de dienstverlening. Denk hier bijvoorbeeld aan levertijden, beschikbaarheid, reactietijd en doorlooptijd. Maar wat zegt dit over de beleving van de klant? Niets! Al voldoe je aan de KPI’s, de klant kan nog steeds ontevreden of zelfs gefrustreerd zijn. Dit wordt ook weleens het ‘watermeloen-effect’ genoemd. De buitenkant is mooi groen, maar zodra je hem opent, is de werkelijkheid niet in lijn met de beleving. Zo zie ik steeds vaker de term XLA voorbijschieten en dat sluit hier precies op aan. Wat is dit nu eigenlijk en hoe kunnen leveranciers het praktisch invullen? Graag ga ik hier in deze blog verder op in.

lees meer geen reacties
Datacenter

Vernieuwing en pilaren in het datacenter: de dataprotectie-strategie

Het is alweer even geleden: Dell Technologies World, zoals het event van Dell Technologies dit jaar voor het eerst werd genoemd. Dit grote, jaarlijks terugkerende event van de tech-gigant stond volledig in het teken van ‘Make IT Real’. Ook dit jaar draaide alles om de digitale transformatie en hoe deze als bedrijf te omarmen. Het doel: een competitief voordeel creëren ten opzichte van de concurrentie. Het vooraan staan, denken of bewegen voorbij de fysieke infrastructuur en dit vertalen naar je businessapplicaties, management, cloud, mobility en security. In deze blog licht ik de dataprotectie-strategie van Dell toe. Make your transformation real!

lees meer geen reacties
Datacenter

Object Storage: niet de volgende file share

In mijn wekelijkse werkzaamheden spendeer ik veel tijd aan het lezen en beantwoorden van Europese aanbestedingen en marktconsultaties. Steeds vaker zie ik vragen over het principe Object Storage voorbij komen. Naast deze vragen komt Object Storage ook steeds vaker voor in de dagelijkse gesprekken met collega’s en klanten. Het valt mij echter op dat men niet lijkt te weten wat het precies is. Vaak wordt Object Storage afgeschilderd als ‘de volgende Windows file share’, maar dat is toch echt te kort door de bocht. Of beter gezegd: het is een foute omschrijving.

lees meer 1 reactie
Security

Security: hoe kom je aan goed opgeleide professionals?

Hoe word je nu een securityprofessional? En in welke discipline? Een vraagstuk waar op dit moment de hele wereld mee worstelt. Gaat de focus uit naar hacking, kwetsbaarheid van de infrastructuur, scada-systemen, bedrijfsprocessen, risk analysis, incident response of mobile devices? Schoolverlaters van mbo, hbo en universiteiten ambiëren een rol in de IT in de breedste zin. Security is echter een vak apart. De benodigde vaardigheden krijg je deels door training, maar learning on the job onder begeleiding van een mentor geeft een versnelling, waardoor de security associate autonoom kan werken.

lees meer 1 reactie
Managed Services

Hoe bereidt u een beheertransitie zorgvuldig voor?

De kwaliteit van uitvragen bij aanbestedingsprojecten blijft mij verbazen. Met name op het gebied van het uitbesteden van beheer. Vaak weten organisaties wel wat ze willen uitbesteden, maar hebben ze er moeite mee het op papier te zetten. Daarnaast merk ik dat niet altijd de juiste personen betrokken worden bij de uitvraag. Dit zorgt regelmatig voor problemen tijdens de transitiefase. In dit blog geef ik een aantal praktische tips om veelvoorkomende problemen in het aanbestedingstraject te voorkomen.

lees meer geen reacties
Access Security

Onbeheerde parallelnetwerken? Liever niet!

Toen ik in februari bezig was met de uitrol van een nieuw netwerk bij een klant, werd ik gevraagd even mee te kijken naar een probleem met het gesloten netwerk voor IP-beveiligingscamera’s. Er verschenen namelijk al een week geen stabiele beelden meer op de schermen in de loge van de portier en dat maakte het beveiligingsbedrijf nerveus. De technici van de cameraleverancier zijn gespecialiseerd in camerabewakingssystemen, maar niet in datanetwerken. Na meerdere pogingen om het netwerk te herstellen, bleven er nog maar weinig mogelijkheden over. De ICT-beheerder van de klant stelde daarom voor om de netwerkspecialist van Telindus, die toevallig in huis was, er even bij te halen.

lees meer geen reacties
Security

Artificial Intelligence: geschikt voor security en IT-infra of juist niet?

De mogelijkheden voor Artificial Intelligence (AI) zijn eindeloos. Voorstanders beloven de wereld en tegenstanders vrezen juist voor het einde van (de vrijheid van) de mens. Recentelijk was ik bij Tech Live! in de Beurs van Berlage om daar te horen hoe verschillende bedrijven AI inzetten in de praktijk. Tijdens het luisteren merk ik op dat alles lijkt te kunnen, maar tussen de regels door wordt echter duidelijk dat AI slechts voor heel specifiek doeleinden kan worden ingezet. Graag leg ik uit hoe dat komt.

lees meer geen reacties
Laden...