Blog

Datacenter

Triple Erasure Coding

“Hardware is sowieso belangrijker dan software. En disks zijn het allerbelangrijkst, want daar staan de data op.” beweerde de stagiair assertief. Dat data op disks staan is feitelijk correct, toch wordt hardware steeds minder belangrijk. Sterker nog, van alle hardware zijn disks het minst belangrijk. Zelfs als er drie tegelijk stuk gaan, blijven data gewoon beschikbaar en loopt de operationele continuïteit geen gevaar. Hoe dat kan? Het korte antwoord is Triple Erasure Coding. In deze blog ga ik er graag iets dieper op in.

lees meer geen reacties

Licht in plaats van lampen: levert u IT as a Service?

Begin dit jaar nam ik deel aan onze interne sales kickoff. Daar raakte ik geïnspireerd door een metafoor die onze nieuwe salesdirecteur gebruikte om de transformatie van ons bedrijf naar dienstverlener te bekrachtigen. De gebruikte metafoor ging over het verkopen van licht in plaats van lampen. Op zoek naar de oorsprong van dit verhaal kwam ik uit bij Thomas Rau, architect in duurzaamheid, en zijn zienswijze over 'het einde van bezit'.

lees meer geen reacties
Datacenter

Backup, Disaster Recovery of archief?

Voor de bescherming van applicatie en user errors of aanvallen, moet je kunnen terugvallen op een backup. Voor bepaalde data kies je eerder een backup (databases en userdata) en voor andere data een disaster recovery (VM’s en Systemen). Alleen als je van te voren weet dat je data vanuit de productie enclosure voor langere tijd (langer dan 5 jaar) opzij wil zetten, richt je een archief in. In deze blog deel ik de verschillen tussen Disaster Recovery, backup en archief.

lees meer geen reacties

Wie zorgt er voor de zorg? De IT-afdeling!

Als de zorg voor de mensen zorgt, wie zorgt er dan voor de zorg? Wie zorgt er voor dat artsen op het juiste moment over de juiste patiëntgegevens beschikken? Wie maakt het mogelijk dat de nieuwste behandelmethoden snel geïmplementeerd kunnen worden? Wie zorgt er voor dat alle informatie goed is beveiligd? Kortom, wie zorgt er dat er 24/7 mensen met gezondheidsklachten direct en effectief geholpen kunnen worden? Het antwoord op deze vraag is: de IT-afdeling.

lees meer geen reacties
Datacenter

Van vlinder- naar cloudeffect

Alweer een blog over cloud? Is het nu niet eens afgelopen met die hype? ‘Helaas’ niet. Cloud is er en ‘is here to stay’. Althans, totdat er weer iets nieuws voorbij komt, dat de heilige graal is voor onze IT-behoeftes (wat is er voorbij de cloud? Het universum?). Als we het vandaag de dag met klanten over IT hebben, gaat het meestal over cloud: cloud first, cloud native-applicaties en -diensten, cloudproviders en -platformen, cloud management, pay per use, IaaS, PaaS en Saas en ga zo maar door.

lees meer geen reacties

Weerstand bij verandering is gezond

Dagelijks zijn de Telindus-medewerkers werkzaam bij en voor onze klanten om veranderingen door te voeren. Veranderingen die moeten leiden tot verbeteringen. Verbeteringen die de klant helpen om haar businessdoelstellingen te realiseren en haar eindklanten tevreden te krijgen en te houden. Maar ook binnen de Telindus-organisatie zelf wordt hard gewerkt aan het verbeteren van onze dienstverlening. En wat mij vaak opvalt is dat het doorvoeren van deze verbeteringen veel meer tijd en aandacht kosten dan verwacht. In de wandelgangen hebben we het dan vaak over weerstand van de betrokkenen, maar wat is dat nu eigenlijk? En is het erg dat men weerstand heeft of is het juist normaal? In deze blog ga ik op de vragen in, deel ik mijn persoonlijke ervaringen en probeer ik een antwoord te geven op de vraag hoe weerstand kan worden omgebogen naar medewerking.

lees meer geen reacties

Waarom Bimodal IT onzin is

Voor de trouwe lezers onder u, wil ik even terugblikken op mijn vorige blogs. Ik daagde CIO’s uit om sneller te transformeren en meer vanuit een business gedachte te werken en acteren. Daarna ging ik in de blog over disruptie dieper in op wat er nodig is om nieuwe type concurrenten voor te blijven. De wereld verandert immers exponentieel en daarom moet u een antwoord gereed hebben. Klinkt allemaal erg logisch, hoor ik u denken, maar doe het maar eens.

lees meer geen reacties
Access Datacenter

Ruim je netwerk eens op!

Als een datanetwerk opgeleverd wordt, dan is alles keurig netjes in orde. Strakke bekabeling, schone configuraties, goede tekeningen en documentatie, juiste labels op kabels en panelen. Al snel komen de eerste nieuwe systemen erbij, worden er systemen verhuisd of verwijderd en worden er vaak ook nog de nodige configuraties getest. Als dit op de juiste manier uitgevoerd wordt, dan worden tekeningen en documentaties bijgewerkt en de niet gebruikte kabels en configuraties opgeruimd. In de praktijk is dit helaas lang niet altijd het geval. Ik kom vaak vervuilde netwerken tegen. Dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. In deze blog een paar voorbeelden uit de praktijk.

lees meer geen reacties
Datacenter

Storage: SAN na NAS

SAN kwam na NAS beschikbaar in het portfolio van veel storage-vendoren, maar wat is eigenlijk beter? SAN block storage of NAS file storage? En wat is er nog meer? Om met de laatste vraag te beginnen, naast traditionele block en file storage is object-storage in opkomst. Uiteraard is er ook flash storage, maar file, block en object-storage zijn zowel mogelijk op roterende disks als op solid state drives. Flash wordt verderop in deze blog dan ook buiten beschouwing gelaten (en DAS ook). Er zijn verschillende implementaties van object-storage en voor elke implementatie zijn er talloze publicaties, die er technisch dieper en specifieker op in gaan dan hier de bedoeling is.

lees meer geen reacties
Datacenter

Datacenter, terug naar af…

Na mijn laatste blog over fabrics is het amusant om te zien hoe de focus ten aanzien van hyper-converged eigenlijk is. Het hele internet staat vol met allerlei analyses van waarom HPE de recentelijke overnames heeft gedaan. Vaak hebben deze een insteek van financiële aard met daarbij een betoog dat er veel geld is betaald voor Nimble Storage. Andere hebben de insteek van een portfolio benadering met daarbij het betoog dat HPE investeert in een oude technologie en het niets toevoegt aan het bestaande portfolio. Als Solution Architect bij Telindus is het de taak om zoveel mogelijk objectief en vooral als multi-vendor naar zaken te kijken. Als ik vanuit persoonlijke en privé betrokkenheid hier een economische invulling aan toevoeg, dan ontstaan er leuke en mooie inzichten. Dat is het voordeel van ‘multi’. Deze wil ik hier graag benutten, waarbij feedback en reactie uiteraard welkom is.

lees meer geen reacties
Laden...