Blog

Managed Services

Waarom Bimodal IT onzin is

Voor de trouwe lezers onder u, wil ik even terugblikken op mijn vorige blogs. Ik daagde CIO’s uit om sneller te transformeren en meer vanuit een business gedachte te werken en acteren. Daarna ging ik in de blog over disruptie dieper in op wat er nodig is om nieuwe type concurrenten voor te blijven. De wereld verandert immers exponentieel en daarom moet u een antwoord gereed hebben. Klinkt allemaal erg logisch, hoor ik u denken, maar doe het maar eens.

lees meer geen reacties
Access Datacenter

Ruim je netwerk eens op!

Als een datanetwerk opgeleverd wordt, dan is alles keurig netjes in orde. Strakke bekabeling, schone configuraties, goede tekeningen en documentatie, juiste labels op kabels en panelen. Al snel komen de eerste nieuwe systemen erbij, worden er systemen verhuisd of verwijderd en worden er vaak ook nog de nodige configuraties getest. Als dit op de juiste manier uitgevoerd wordt, dan worden tekeningen en documentaties bijgewerkt en de niet gebruikte kabels en configuraties opgeruimd. In de praktijk is dit helaas lang niet altijd het geval. Ik kom vaak vervuilde netwerken tegen. Dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. In deze blog een paar voorbeelden uit de praktijk.

lees meer geen reacties
Datacenter

Storage: SAN na NAS

SAN kwam na NAS beschikbaar in het portfolio van veel storage-vendoren, maar wat is eigenlijk beter? SAN block storage of NAS file storage? En wat is er nog meer? Om met de laatste vraag te beginnen, naast traditionele block en file storage is object-storage in opkomst. Uiteraard is er ook flash storage, maar file, block en object-storage zijn zowel mogelijk op roterende disks als op solid state drives. Flash wordt verderop in deze blog dan ook buiten beschouwing gelaten (en DAS ook). Er zijn verschillende implementaties van object-storage en voor elke implementatie zijn er talloze publicaties, die er technisch dieper en specifieker op in gaan dan hier de bedoeling is.

lees meer geen reacties
Datacenter

Datacenter, terug naar af…

Na mijn laatste blog over fabrics is het amusant om te zien hoe de focus ten aanzien van hyper-converged eigenlijk is. Het hele internet staat vol met allerlei analyses van waarom HPE de recentelijke overnames heeft gedaan. Vaak hebben deze een insteek van financiële aard met daarbij een betoog dat er veel geld is betaald voor Nimble Storage. Andere hebben de insteek van een portfolio benadering met daarbij het betoog dat HPE investeert in een oude technologie en het niets toevoegt aan het bestaande portfolio. Als Solution Architect bij Telindus is het de taak om zoveel mogelijk objectief en vooral als multi-vendor naar zaken te kijken. Als ik vanuit persoonlijke en privé betrokkenheid hier een economische invulling aan toevoeg, dan ontstaan er leuke en mooie inzichten. Dat is het voordeel van ‘multi’. Deze wil ik hier graag benutten, waarbij feedback en reactie uiteraard welkom is.

lees meer geen reacties

De waarde van IT-certificeringen

Regelmatig ben ik aanwezig bij de bijeenkomsten van PMI, de internationale beroepsvereniging voor projectmanagers. Enkele weken geleden ging het over de rol van projectmanagers in de tijd van agile en scrum. Interessant onderwerp en goede discussies. Tijdens deze meetings doe je altijd weer nieuwe inzichten op, ontmoet je vakgenoten, maar ik moet bekennen dat ik er ook heen ga voor de drie Professional Development Units (PDU’s) die ik hiermee verdien. Om het PMP (Project Management Professional) certificaat te mogen blijven voeren, moet ik namelijk iedere drie jaar 60 PDU’s verdienen. Het doel is om je hiermee te stimuleren bij te blijven binnen het vak.

lees meer geen reacties
Access

Software Defined Networking: who is in control?

Ontwikkelingen gaan in een steeds hoger tempo. Het aanpassen van het netwerk met de traditionele command-line structuur wordt steeds intensiever waardoor er niet alleen meer tijd, maar ook meer fouten ontstaan. Traditioneel is er een grote keuze uit netwerkmanagement-systemen om netwerken te beheren, waarbij proactief managen bijvoorbeeld door de rapportages en trendanalyses kan worden gedaan. Hierdoor ontstaat een stabieler netwerk, maar het is nog steeds een statische configuratie. Nadeel van deze systemen is dat ze vaak gebonden zijn aan één fabrikant (de vendor lock-in) en daarnaast complex en duur zijn. Nu zien we dat software de besturing van het netwerk overneemt. Wat betekent dat voor het netwerk? Hoe zit het met de rol van de netwerkbeheerder? En is deze software wel te vertrouwen?

lees meer geen reacties
Managed Services

Services en servicedesk medewerker

Er is een ICT-incident binnen je organisatie en dan? Who you gonna call? De servicedesk van de leverancier. Laatst sprak ik zelf met een servicedesk medewerker, die mij diverse anekdotes vertelde over zijn werk. Hierin kwamen mooie gesprekken en situaties naar voren, maar ook de vervelende gesprekken en momenten waar de servicedesk medewerker mijns inziens een dikke huid, begrip en geduld moet hebben. Op dat moment besefte ik mij dat de mensen die bij zo’n desk achter de telefoon zitten veelzijdig moeten zijn in diverse opzichten.

lees meer geen reacties
Datacenter

Bezint eer gij begint met de cloud

Waar een typefout van een beheerder al niet toe kan leiden, werd begin maart duidelijk bij Amazon Web Services (AWS), de grootste cloudprovider ter wereld. Voor wie het niet heeft meegekregen: AWS had een storing van zijn S3 storage-dienst aan de oostkust van Amerika van maar liefst 5 uur! De impact hiervan was reusachtig: over de hele wereld waren er gebruikers van web tot smartphone applicaties die niet van hun diensten gebruik konden maken.

lees meer geen reacties
Security

IoT-toegang; gemaakt voor het gemak

De toekomst gaat ons meer en meer verblijden met apparaten waarmee we verbonden worden met het internet. De hoeveelheid devices zal ook alleen maar toenemen en de footprint van bron devices, die gebruikt kunnen worden tijdens een DDoS-aanval, zal dan ook immens worden. Zo spreken we over dieren met een chip, garagedeuropeners, camera’s, lichtpunten, wasmachines, koelkasten, gameconsoles, thermostaten, auto’s en allerlei industriële toepassingen die verbonden zijn met het internet. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal te vinden is voor iemand die gebruik wil maken van dit soort systemen. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met de beveiliging van al deze met IoT devices?

lees meer geen reacties

Agile als basis voor de sprong in het diepe

Het is ongeveer vier weken geleden dat ik bij Telindus aan de slag ging. Sindsdien is mij een aantal keer gevraagd: “Hoe bevalt het je nu?” Allereerst, ik voel me heel erg welkom! Toch moet ik ook bekennen dat het voelt alsof ik op een rijdende trein ben gesprongen. Nieuwe proposities worden ontwikkeld, terwijl er een continue stroom van deals (en no-deals) loopt. Ogenschijnlijk onverstoorbaar loopt de dienstverlening daar tussendoor. Het voelt alsof heel Telindus rent. Terwijl ik nog geen idee heb waar ik naar toe moet lopen, laat staan rennen. Wel een beetje vreemd, gezien ik aangenomen ben als Portfolio Manager en zodoende een goed overzicht van huidige en nieuwe ontwikkelingen moet hebben. Gelukkig kan ik leunen op de Agile-filosofie!

lees meer geen reacties
Laden...