Blog

Agile als basis voor de sprong in het diepe

Het is ongeveer vier weken geleden dat ik bij Telindus aan de slag ging. Sindsdien is mij een aantal keer gevraagd: “Hoe bevalt het je nu?” Allereerst, ik voel me heel erg welkom! Toch moet ik ook bekennen dat het voelt alsof ik op een rijdende trein ben gesprongen. Nieuwe proposities worden ontwikkeld, terwijl er een continue stroom van deals (en no-deals) loopt. Ogenschijnlijk onverstoorbaar loopt de dienstverlening daar tussendoor. Het voelt alsof heel Telindus rent. Terwijl ik nog geen idee heb waar ik naar toe moet lopen, laat staan rennen. Wel een beetje vreemd, gezien ik aangenomen ben als Portfolio Manager en zodoende een goed overzicht van huidige en nieuwe ontwikkelingen moet hebben. Gelukkig kan ik leunen op de Agile-filosofie!

lees meer geen reacties
Datacenter

Fabrics zijn de nieuwe netwerk standaard

Er wordt genoeg geschreven over activiteiten in het datacenter. Het is grappig om te lezen en te horen dat men uitgebreid aandacht geeft aan scale-out. Vaak wordt er met deze term verwezen naar een cluster van een bepaalde hypervisor en in sommige gevallen is er een enkeling die opmerkt dat dit tevens mogelijk is voor opslag. Netwerk wordt hier vaak wel even kort genoemd, maar in de scale-out vorm hoor je daar minder over. Wel raar eigenlijk dat scale-out in een datacenter niet verder komt dan een cluster van een hypervisor. In alle communicatie wordt wel vermeld dat het netwerk alles verbindt, maar de term scale-out en hoe deze verbinding in elkaar zit wordt vaak minder belicht. Mijn betoog is even simpel als doeltreffend. Alles scale-out! Dus ook het netwerk.

lees meer geen reacties
Connectivity

Veilig aanmelden van IoT devices op wifi-netwerken

Het gebruik van IoT devices wordt steeds gangbaarder in een bedrijfsgebouw. Voor de communicatie liften deze devices vaak mee op het reeds bestaande wifi-netwerk. Voorbeelden van IoT devices zijn camera’s, sensoren (temperatuur, verlichting), smartboards, etc. Omdat al deze devices gebruik (willen) maken van het wifi-netwerk doet zich een nieuwe uitdaging voor: hoe gaan deze devices zich veilig aanmelden en authentiseren op het netwerk? Hierover gaat mijn blog.

lees meer 1 reactie
Access

Health check: is uw netwerk nog gezond?

2017 is alweer in volle gang. We hebben de kerstdagen en de jaarwisseling gehad en veel mensen gaan aan de slag met goede voornemens. Voor mij is dit de tijd om weer eens contact op te nemen met de huisarts voor mijn jaarlijkse ‘APK’. Even een controle van mijn hartslag, bloeddruk en het functioneren van verschillende organen. Mogelijk zijn er problemen die er langzaam insluipen. Tegen de tijd dat je jezelf echt ziek gaat voelen, is er vaak al veel schade. Dit geldt ook voor datanetwerken en daar mag ik regelmatig de rol van dokter spelen. Hoe is het met de gezondheid van jouw infrastructuur?

lees meer geen reacties
Datacenter

Is cloud belangrijk voor backup?

Binnen één week heb ik van twee klanten gehoord dat zij te maken hebben met een verouderde storage-infrastructuur voor opslag van de backup-data. In beide gevallen is er niets aan de hand met de storagesystemen waar de primaire data is opgeslagen, maar mankeert er wel het één en ander aan de backup-infrastructuur. De storage is vol en de backup loopt tergend langzaam. Niet verwonderlijk overigens, want de hoeveelheid data is verdubbeld en alles is vernieuwd met uitzondering van de backup. Opnieuw blijkt backup toch weer het ondergeschoven kindje te zijn. Wat dat betreft is er de afgelopen decennia weinig veranderd; backup is vandaag de dag nog vaak de laatste post op de begroting en wordt alsmaar uitgesteld of zelfs vergeten. In deze blog ga ik in op de toegevoegde waarde van de backup.

lees meer geen reacties

De 6 D’s voor houvast in exponentiële tijden

Onze wereld verandert snel onder invloed van technologie. Ik schreef er al eens over in de blog exponentiële tijden. Innovatie op onder andere het gebied van computers, 3D-printing, genetica, nano-technologie, robotica en kunstmatige intelligentie maken dat deze verandering elkaar sneller opvolgen. Het ontwikkelt zich naar een complexe hoeveelheid mogelijkheden en bedreigingen die van invloed zijn op onze verdienmodellen. Hoe herkennen we in deze complexiteit de ontwikkelingen die in de nabije toekomst van invloed zijn op onze bestaande businessmodellen?

lees meer geen reacties
Datacenter

Is door cloud het laatste datacenter nabij?

De cloud is in presentaties en publicaties begonnen als symbool voor internet of datacenter, als een simplificatie van complexe constellaties van conventionele soft- en hardware. Inmiddels hebben software-defined innovaties het technologie paradigma verschoven en is de cloud een volwassen alternatief voor de traditionele client-server architectuur. Zes procent van alle data staan al in de cloud en prognose is zesenzestig procent voor het einde van dit decennium (bron: IT Business Edge). Betekent deze trend dat de meeste organisaties straks alle data in de cloud bewaren, hun datacenters uitfaseren, hierdoor vrijgekomen middelen kunnen investeren in hun eigen core business en dat anderen de boot missen?

lees meer geen reacties

Tien kenmerken van een succesvolle organisatie

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van sport en gebruik ik sport vaak als metafoor in het bedrijfsleven. In de basis wil je als coach alle wedstrijden winnen om zo kampioen te worden. Om de wedstrijden te winnen stuur je het sterkste team het veld in. Dat betekent niet het opstellen van de beste spelers, maar spelers die samen het beste team vormen. De vraag is: hoe kom je tot de ideale opstelling binnen je organisatie?

lees meer 1 reactie
Connectivity Datacenter

Fibre channel kost duur. Fout!

Natuurlijk moet het zijn; fibre channel kost veel of fibre channel is duur. Is dat eigenlijk wel zo? Op het moment dat je een fibre channel Storage Area Network (SAN) omgeving aanschaft, hangt daar een prijskaartje aan. En ja, misschien lijkt het veel te kosten, maar is het dan ook daadwerkelijk duur? In deze blog ga verder in op fibre channel en bespreek ik ook enkele vooroordelen die hierover veelal geroepen worden.

lees meer geen reacties
Services

Service: het hoofdingrediënt voor een optimale customer experience

Iedereen is inmiddels bekend met de traditionele klantenservices, zoals de telefonische klantenservice, webcare, of simpelweg de balie waar de klant kan vragen naar hulp. Met belangstelling kijk ik naar nieuwe servicevormen die door digitalisering en IoT tot stand komen. Denk maar eens aan applicaties op mobiele devices en social media. Waar mijn interesse nog meer door geprikkeld wordt is de vraag of bedrijven ook mee veranderen. Omarmen zij de nieuwe services, of blijven ze juist vastzitten in wat ze al jaren aanbieden? In mijn blog stip ik het belang aan van optimale serviceverlening.

lees meer geen reacties
Datacenter

Waar leg je de focus wanneer #alleswatjeaandachtgeeftgroeit?

Met veel interesse volg ik de vrijwel dagelijkse stroom van nieuwe IT-producten en -diensten die beschikbaar gesteld worden. De toename leek nog nooit zo snel te gaan als nu. Het was ook niet eerder zo eenvoudig om iets nieuws op de markt te brengen. Vroeger was toegang tot arbeid, kapitaal, kennis en productiemiddelen iets bijzonders en relatief duur. Nu is dat in een mondiale markt ondersteund door informatietechnologie en initiatieven als crowdfunding, relatief eenvoudig en goedkoop voor iedereen te verkrijgen. Maar wat geef je als organisatie aandacht? Focus is meer dan ooit cruciaal!

lees meer geen reacties
Datacenter Orchestration

Clouddienst FaaS – Wat is dat eigenlijk?

De term ‘as-a-Service’ wordt veelvuldig gebruikt bij het aangeven van clouddiensten. De drie bekendste zijn Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Bij de meeste IT-professionals zullen deze termen bekend in de oren klinken. Voor de lezers die het niet meer precies op het netvlies hebben, blik ik kort terug op deze services en bespreek ik de nieuwste clouddienst: Function as a Service.

lees meer 1 reactie
Laden...