Blog

De waarde van IT-certificeringen

Regelmatig ben ik aanwezig bij de bijeenkomsten van PMI, de internationale beroepsvereniging voor projectmanagers. Enkele weken geleden ging het over de rol van projectmanagers in de tijd van agile en scrum. Interessant onderwerp en goede discussies. Tijdens deze meetings doe je altijd weer nieuwe inzichten op, ontmoet je vakgenoten, maar ik moet bekennen dat ik er ook heen ga voor de drie Professional Development Units (PDU’s) die ik hiermee verdien. Om het PMP (Project Management Professional) certificaat te mogen blijven voeren, moet ik namelijk iedere drie jaar 60 PDU’s verdienen. Het doel is om je hiermee te stimuleren bij te blijven binnen het vak.

lees meer geen reacties
Access

Software Defined Networking: who is in control?

Ontwikkelingen gaan in een steeds hoger tempo. Het aanpassen van het netwerk met de traditionele command-line structuur wordt steeds intensiever waardoor er niet alleen meer tijd, maar ook meer fouten ontstaan. Traditioneel is er een grote keuze uit netwerkmanagement-systemen om netwerken te beheren, waarbij proactief managen bijvoorbeeld door de rapportages en trendanalyses kan worden gedaan. Hierdoor ontstaat een stabieler netwerk, maar het is nog steeds een statische configuratie. Nadeel van deze systemen is dat ze vaak gebonden zijn aan één fabrikant (de vendor lock-in) en daarnaast complex en duur zijn. Nu zien we dat software de besturing van het netwerk overneemt. Wat betekent dat voor het netwerk? Hoe zit het met de rol van de netwerkbeheerder? En is deze software wel te vertrouwen?

lees meer geen reacties
Managed Services

Services en servicedesk medewerker

Er is een ICT-incident binnen je organisatie en dan? Who you gonna call? De servicedesk van de leverancier. Laatst sprak ik zelf met een servicedesk medewerker, die mij diverse anekdotes vertelde over zijn werk. Hierin kwamen mooie gesprekken en situaties naar voren, maar ook de vervelende gesprekken en momenten waar de servicedesk medewerker mijns inziens een dikke huid, begrip en geduld moet hebben. Op dat moment besefte ik mij dat de mensen die bij zo’n desk achter de telefoon zitten veelzijdig moeten zijn in diverse opzichten.

lees meer geen reacties
Datacenter

Bezint eer gij begint met de cloud

Waar een typefout van een beheerder al niet toe kan leiden, werd begin maart duidelijk bij Amazon Web Services (AWS), de grootste cloudprovider ter wereld. Voor wie het niet heeft meegekregen: AWS had een storing van zijn S3 storage-dienst aan de oostkust van Amerika van maar liefst 5 uur! De impact hiervan was reusachtig: over de hele wereld waren er gebruikers van web tot smartphone applicaties die niet van hun diensten gebruik konden maken.

lees meer geen reacties
Security

IoT-toegang; gemaakt voor het gemak

De toekomst gaat ons meer en meer verblijden met apparaten waarmee we verbonden worden met het internet. De hoeveelheid devices zal ook alleen maar toenemen en de footprint van bron devices, die gebruikt kunnen worden tijdens een DDoS-aanval, zal dan ook immens worden. Zo spreken we over dieren met een chip, garagedeuropeners, camera’s, lichtpunten, wasmachines, koelkasten, gameconsoles, thermostaten, auto’s en allerlei industriële toepassingen die verbonden zijn met het internet. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal te vinden is voor iemand die gebruik wil maken van dit soort systemen. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met de beveiliging van al deze met IoT devices?

lees meer geen reacties

Agile als basis voor de sprong in het diepe

Het is ongeveer vier weken geleden dat ik bij Telindus aan de slag ging. Sindsdien is mij een aantal keer gevraagd: “Hoe bevalt het je nu?” Allereerst, ik voel me heel erg welkom! Toch moet ik ook bekennen dat het voelt alsof ik op een rijdende trein ben gesprongen. Nieuwe proposities worden ontwikkeld, terwijl er een continue stroom van deals (en no-deals) loopt. Ogenschijnlijk onverstoorbaar loopt de dienstverlening daar tussendoor. Het voelt alsof heel Telindus rent. Terwijl ik nog geen idee heb waar ik naar toe moet lopen, laat staan rennen. Wel een beetje vreemd, gezien ik aangenomen ben als Portfolio Manager en zodoende een goed overzicht van huidige en nieuwe ontwikkelingen moet hebben. Gelukkig kan ik leunen op de Agile-filosofie!

lees meer geen reacties
Datacenter

Fabrics zijn de nieuwe netwerk standaard

Er wordt genoeg geschreven over activiteiten in het datacenter. Het is grappig om te lezen en te horen dat men uitgebreid aandacht geeft aan scale-out. Vaak wordt er met deze term verwezen naar een cluster van een bepaalde hypervisor en in sommige gevallen is er een enkeling die opmerkt dat dit tevens mogelijk is voor opslag. Netwerk wordt hier vaak wel even kort genoemd, maar in de scale-out vorm hoor je daar minder over. Wel raar eigenlijk dat scale-out in een datacenter niet verder komt dan een cluster van een hypervisor. In alle communicatie wordt wel vermeld dat het netwerk alles verbindt, maar de term scale-out en hoe deze verbinding in elkaar zit wordt vaak minder belicht. Mijn betoog is even simpel als doeltreffend. Alles scale-out! Dus ook het netwerk.

lees meer geen reacties
Connectivity

Veilig aanmelden van IoT devices op wifi-netwerken

Het gebruik van IoT devices wordt steeds gangbaarder in een bedrijfsgebouw. Voor de communicatie liften deze devices vaak mee op het reeds bestaande wifi-netwerk. Voorbeelden van IoT devices zijn camera’s, sensoren (temperatuur, verlichting), smartboards, etc. Omdat al deze devices gebruik (willen) maken van het wifi-netwerk doet zich een nieuwe uitdaging voor: hoe gaan deze devices zich veilig aanmelden en authentiseren op het netwerk? Hierover gaat mijn blog.

lees meer 1 reactie
Access

Health check: is uw netwerk nog gezond?

2017 is alweer in volle gang. We hebben de kerstdagen en de jaarwisseling gehad en veel mensen gaan aan de slag met goede voornemens. Voor mij is dit de tijd om weer eens contact op te nemen met de huisarts voor mijn jaarlijkse ‘APK’. Even een controle van mijn hartslag, bloeddruk en het functioneren van verschillende organen. Mogelijk zijn er problemen die er langzaam insluipen. Tegen de tijd dat je jezelf echt ziek gaat voelen, is er vaak al veel schade. Dit geldt ook voor datanetwerken en daar mag ik regelmatig de rol van dokter spelen. Hoe is het met de gezondheid van jouw infrastructuur?

lees meer geen reacties
Datacenter

Is cloud belangrijk voor backup?

Binnen één week heb ik van twee klanten gehoord dat zij te maken hebben met een verouderde storage-infrastructuur voor opslag van de backup-data. In beide gevallen is er niets aan de hand met de storagesystemen waar de primaire data is opgeslagen, maar mankeert er wel het één en ander aan de backup-infrastructuur. De storage is vol en de backup loopt tergend langzaam. Niet verwonderlijk overigens, want de hoeveelheid data is verdubbeld en alles is vernieuwd met uitzondering van de backup. Opnieuw blijkt backup toch weer het ondergeschoven kindje te zijn. Wat dat betreft is er de afgelopen decennia weinig veranderd; backup is vandaag de dag nog vaak de laatste post op de begroting en wordt alsmaar uitgesteld of zelfs vergeten. In deze blog ga ik in op de toegevoegde waarde van de backup.

lees meer geen reacties

De 6 D’s voor houvast in exponentiële tijden

Onze wereld verandert snel onder invloed van technologie. Ik schreef er al eens over in de blog exponentiële tijden. Innovatie op onder andere het gebied van computers, 3D-printing, genetica, nano-technologie, robotica en kunstmatige intelligentie maken dat deze verandering elkaar sneller opvolgen. Het ontwikkelt zich naar een complexe hoeveelheid mogelijkheden en bedreigingen die van invloed zijn op onze verdienmodellen. Hoe herkennen we in deze complexiteit de ontwikkelingen die in de nabije toekomst van invloed zijn op onze bestaande businessmodellen?

lees meer geen reacties
Laden...